,









                                       Amor a la Mexicana 







          Exista intotdeauna un moment in viata cand te saturi de tot si iti doresti doar sa pleci cat mai departe,iti doresti sa te regasesti ,sa cunosti alte culturi si oameni ,dar unde????? Intrebarea care imi facuse  probleme cateva zile ma conduse in trecut,imi aminteam de telenovelele mexicane cand imi promisesem ca voi obtine un autograf al lui Fernando Colunga 😅😅😅. Mexic!!!!  Am ales 14 zile de cultura mayasa si azteca,am fost foarte impresionata de Piramidele si Basilica Fecioarei de Guadalupe,m-am simtit chiar binecuvantata ca am ajuns in acel loc si imi doresc ca si voi sa ajungeti intr -o zi.
          Capitala este Ciudad de Mexico iar moneda oficiala este pesos(MZN),prefixul telefonic este 0052 iar presedintele tarii este Andres Manuel Lopez Obrador.Prima destinatie a fost Cancun si ruinele din Tulum .

                                                  Cancun



                               

                                                  Tulum

 


Tulum in limba incasilor maya inseamna zid,gard iar pe vremuri se numea Orasul de rasarit .Partea cea mai frumoasa la Tulum este ca se poate combina istoria cu plaja ,relativ aglomerata .Locul este interesant sa faci baie in Marea Caraibelor si sa admiri situl mayas cu zidurile vechi din secolul al 9-lea.




















           

                                               Chichen Itza                                                                                           

             





           
 Inainte sa plec in Mexic citisem despre acest loc si asteptam cu nerabdare sa vizitez acest loc,Chichen Itza supranumit  Taramul fagaduintei este construit in peninsula Yucatan si este dedicata Zeului Quetzalcoatl si este compusa din mai multe cladiri :Piramida Kukulkan denumita si El Castillo,Piata celor 1000 de coloane ,Templul curtii ovale,Observatorul ,Platform Venus,Templul Jguarului,drumul catre locul de sacrificii,Platforma Graniilor.Piramida Kukulkan a fost construita in anul 800 d.H. si este o constructie in trepte care are in fata si pe lateralele piramidei randuri de coloana sculptata ce infatiseaza razboinicii .Piramida are o inaltime de 24 de metri cu baza patrata si un numar total de 365 de trepte egal cu cel al zilelor unui an.Constructia este pozitionata in asa fel incat in timpul echinoctiului de primavara si toamna se poate vedea asa numita "Miscarea sarpelui".Piramida Kukulkan este cea mai impresionanta constructie dintre toate templele mayase si ultima lor constructie si reprezinta locul unde salasuiau zeii.Am stat minute in sir si am privit Piramida cu mare regret ca este interzisa urcarea dar doamna ghid imi promisese ca la urmatoarea oprire al Piramidei Adivino vom urca impreuna 😀

 Cu mancarea mexicana ,eu personal nu prea m-am impacat bine ,am indraznit sa incerc specialitatile lor si am ramas de foarte multe ori infometata:)) spre exemplul carnea de pui cu sos de ciocolata 🙈 insa oamenii mi-au placut ,atat de harnici,atat de amabili si desi suvenirurile sunt ieftine sunt de acord sa negocieze . Mi-au dat lacrimile intr-o zi ,cand o mama si fiul ei micut vindeau suveniruri,acel mic prichindel in loc sa fie cu alti copii la joaca era alaturi de mama lui ,atat de dulce intindea manuta in care avea un suvenir si a inceput sa planga cand nimeni nu isi dorea sa cumpere.


    Atunci am inteles cat de recunoscatori trebuie sa fim pentru tot ceea ce avem,atunci am inceput sa simt iubirea pentru tot ceea ce ne inconjoara.







                                                 Uxmal

    Uxmal (inseamna construit de trei ori ) constructia a inceput in secolul 6.e.n.si s-a extins pana in secolul 10.e.n. Piramida Magicianului ( Adivino) este cea mai inalta cladire a complexului ,compusa din cinci structuri suprapuse ,38 de metri,si o scara de acces cu 90 de trepte si o inclinatie mare de 60⸋.In partea de sus a Piramidei se afla Templul Zeului Itzamna pentru care este dedicata constructia.Legenda  vorbeste despre un magician pitic care s-a nascut dintr-un ou ,a crescut intr-o zi pana la maturitate si a construit piramida intr-o noapte ajutat de catre mama sa vrajitoare.Piramida este in asa fel construit incat o bataie de palme la baza sa genereaza un ecou puternic in templu.











Jocul de Pelota ocupa un loc extrem de important în viaţa maya fiind strâns legat de religie şi divinaţie. Preoţii prevesteau viitorul după felul în care se desfăşura jocul.
Terenul de joc era în general de forma unui H alungit cu trepte pe margine sau ziduri în pantă şi reprezenta universul aşa cum mingea de cauciuc, care era obiectul principal al jocului, simboliza soarele.Jocul consta in doua echipe 2-7persoane care se luptau pentru a prinde mingea folosindu-se de sold,genunchiul sau cotul.Puncte primea echipa care reusea sa introduca mingea printr-un inel de piatra aflat la 5 metri inaltime   
 Seful ehipei care pierdea era decapitat



                                             Palenque 

Numale maya al cetatii  din Palenque este Lakam Ha care inseamna marile ape si a fost intemeiat in jurul anului 100 I.Hr.,era un satuc al carui locuitori aveau preocupari exclusiv agricole .Primul sau conducator a fost K' uk B' alam'
    



















                                           Cascada Azul

Inainte sa ajung la cascada Azul am trecut printr-un sat indian San Juan Chamula ,un satuc saracios,satenii sunt obisnuiti cu turistii dar de fiecare data ies afara sa priveasca,desi casele le sunt aproape darapanate privirea lor stralucea.






 

           Canionul Sumidero (San Cristobal de Las Casas)

    Inaltime de 1000de metri si lung de 14 kilometri ,Canionul este o adevarata splendoare,este emblema statului Chapas .A fost o experienta foarte faina cu barca si am vazut chiar si un crocodil si maimute.
Mai multe clipulete le am postate pe instagram daca doriti sa vedeti 







                              Arborele Tule (Tule inseamna sacru)

Este cel mai gros copac din lume ,peste 2000 de ani,diametrul trunchiului sau este de 14 metri ,circumferinta de 42 metri.Legenda zapotecilor (un popor indian din Mexic) povestește că acest arbore a fost sădit acum 1400 ani de Peciocia -  preotul zeului aztec al vântului Ehec .
















                                                   Acapulco 

Mi-a placut foarte mult ,hotelul care se numea Elcano era direct pe plaja,astfel incat am petrcut o zi pe plaja iar catre seara am fost sa vad grupul de sportivi saritori  de pe stancile inalte de peste 30 de metri ,pe instagram am postat un clip cu ei,sunt emblema statiunii si se numesc La Quebrada Cliff Divers.


































      Aproape de finalul circuitului am vizitat cea mai mare piramida din Mexic care se afla in Cholula
Complexul măsoară aproximativ 400 de metri pe fiecare latură a bazei şi are o înălţime de 66 de metri, baza acesteia fiind de patru ori mai mare decât Marea Piramidă din Giza. Cu cele 4,5 milioane de metri cubi, este considerată cea mai mare structură construită vreodată de om. Nu se ştie exact când a fost începută construcţia sa, arheologii estimând că a fost realizată între 300 î.Hr. şi începutul erei creştine, iar pentru finalizarea complexului ar fi fost nevoie de o perioadă cuprinsă între 500 şi 1000 de ani.
Potrivit mitului, piramida a fost construită din cărămizi de chirpici de către un uriaş numit Xelhua, după ce acesta a fost salvat dintr-un mare potop care a avut loc în apropierea Văii Anahuac.






                                                Teotihuacan

In acest loc am simtit atata energie pozitiva,desi a fost o caldura imensa eu nu am ezitat sa urc pe piramida Soarelui care are inaltimea aproape injumatatita de 70 de metri cu 248 de trepte care urca abrupt platforma superioara ,candva locul unui templu.Trei milioane de tone de piatra formeaza corpul constructiei inca din jurul anului 100.e.n.,vremuri in care nici uneltele de metal ,nici animalele de tractiune si nici roata nu erau cunoscute de catre populatiile actuale .Sub piramide arheologii au descoperit un tunel ce duce spre o grota cu artefacte religioase ,astfel ca se presupune ca soarele era foarte venerat.Teotihuacan se intindea mai mult de 20km ²,cuprinzand in mijlocul sau cele trei mari piramide dintre care cea mai mare numita  piramida soarelui ce era acoperita in culoare rosie.In anul 650.e.n un mare incendiu distruge orasul ,din ultimele sale descoperiri indicand ca locuitorii sai au fost cei care l-au provocat.



















                   








Basilica Fecioarei De Guadalupe ,cel mai adulat chip bisericesc din America latina










 









Muzeul de antropologie din Ciudad de Mexico este foarte interesant iar acolo sunt ghizi care iti explica intreaga istorie ,programul este de marti pana duminica,luni este inchis .Muzeul are 23 de camere si doua etaje



    
                                                                                                  Calendarul aztec







       Mexic a fost pornirea catre evolutia mea spirituala si catre curiozitatea de a explora mai mult,urmatoarea mea postare va fi despre Indonezia,unde am fost 14 zile. Pe mine ma gasiti pe instagram Andrea_Hulea3 si sa nu uitati sa va cumparati suveniruri precum Calendarul mayas si  cel aztec . Nu l-am gasit pe Fernando Colunga pentru un autograf dar l-am intalnit pe Fernandito😆 
Nu-i asa ca semanam?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INDONEZIA -Yogyakarta

INDONEZIA -Jakarta